top of page
Caută

Ziua Mondială a Poliomielitei – 24 Octombrie

Ziua mondială a poliomielitei este sărbătorită în data de 24 Octombrie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la eradicarea acestei boli și pentru a mulțumi lucrătorilor din domeniul sănătății pentru contribuția lor în această luptă. Ziua a fost instituită de Rotary International pentru a comemora nașterea lui Jonas Salk, care a descoperit vaccinului împotriva poliomielitei, iar munca a fost dusă mai departe de Albert Sabin.

Ce este poliomielita? Poliomielita este o boală infecțioasă paralizantă și potențial mortală care afectează cel mai frecvent copiii sub 5 ani. Virusul se răspândește de la o persoană la alta, de obicei prin apă contaminată, apoi poate ataca sistemul nervos.

  • 1916, un focar major de poliomielită din New York a ucis peste 2.000 de oameni.

Rotary lucrează pentru eradicarea poliomielitei de mai bine de 35 de ani, primul proiect fiind cea de vaccinare a copiilor (6 milioane) din Filipine în anul 1979.

  • 1985 a fost lansat PolioPlus, primul și cel mai mare sprijin coordonat la nivel internațional din sectorul privat. Mai apoi în anul 1988 Rotary International și Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a lansat Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei.

  • 1994 - Comisia internațională pentru certificarea eradicării poliomielitei a anunțat că boala a fost eliminată din America

  • 1995 - lucrătorii din domeniul sănătății și voluntarii imunizează 165 de milioane de copii din China și India într-o săptămână

  • 2000 - 550 de milioane de copii – aproape 10% din populația lumii – primesc vaccinul oral antipolio; Pacificului de Vest, care se întinde din Australia până în China, este declarată fără poliomielită

  • 2009 - contribuția globală a Rotary la efortul de eradicare se apropie de 800 de milioane de dolari

  • 2011 - Finanțarea Rotary pentru eradicarea poliomielitei depășește 1 miliard de dolari

  • 2020 - Organizația Mondială a Sănătății certifică că regiunea Africană este lipsită de poliomielită

Membrii Rotary au contribuit cu peste 2,1 miliarde de dolari și nenumărate ore de voluntariat pentru a proteja aproape 3 miliarde de copii din 122 de țări de această boală.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page